Cat de recomandate sunt anvelopele all season vara sau iarna?

Daca este sa vorbim deschis despre anvelope all season, ele nu prea fac fata la conditiile de iarna, dar nici la cele de vara. Anvelopele all season au aparut ca o varianta de compromis intre cauciucurile de iarna si cele de vara, scutindu-i astfel pe soferi de cheltuieli prea mari cand se face trecerea de la un sezon la altul. Practic, cu anvelopele all season nu e nevoie sa mai schimbam rotile la masina cum se racoreste sau cand se incalzeste, cauciucul din care sunt confectionate acestea fiind produs in asa fel incat sa satisfaca un minim de confort si siguranta in orice anotimp. Pe de alta parte, nu mai exista cheltuielile cu janta nou, depozitare, verificare si reparare. Iarna, un set de anvelope all season face fata cu brio unei sosele cu gheata sau zapada, simbolul fulgului de nea de pe fiecare cauciuc vandut garantand siguranta rulajului in conditii speciale, asa cum sunt cele de iarna.

Anvelopele de acest tip pot fi folosite si cand se merge la munte, insa trebuie mare atentie daca sunt mai mari si masina e grea, deoarece ghidajul lateral la nivelul zapezii lasa de dorit. De preferat este sa montati anvelope all season doar pe masini clasice mici si compacte-siguranta in timpul rularii nu este garantata daca masina e prea grea si prea mare. Depinde foarte mult si modul in care se ruleaza si distantele pe care se merge cu masina. Daca parcurgem mai mult de 10.000 de km aruncam banii degeaba pe cauciucuri pentru toate sezoanele, mai avantajoase fiind cele de vara sau de iarna. In timp, veti observa ca distanta de franare pe carosabil ud si uscat creste si asta pentru ca profilul si mixtura de cauciuc nu sunt rigide, in special la temperaturi mari. Siguranta la volan scade in raport direct cu gradul de crestere al distantei de franare.

In momentul in care o anvelopa all season are distante de franare mici si precizie la rulaj vara, iar iarna deplasarea e foarte usoara pe carosabil cu zapada, atunci cauciucurile pentru toate sezoanele sunt perfecte. Cel mai bine e sa le folositi mai ales iarna, pentru ca au o compozitie mai moale-vara se poate ajunge la distanta de franare crescuta din cauza scaderii rigiditatii cauciucului.