Copiii sunt ingrijiti cat mai bine posibil in centre de plasament si centre maternale din judetul Alba

Copiii fara posibilitati, care sunt abandonati de familie, mai au o sansa la o viata cat de cat normala gratie centrelor de plasament si serviciilor de protectie speciala. Desi abandonul e intr-o continua crestere si se incadreaza intr-un trend ascendent atat la nivelul evenimente Blaj, cat si la nivel national, ameliorarea statisticilor este posibila si la nivel local, si la nivel national, prin intermediul unor astfel de institutii, alaturi de centrele maternale sau casele de tip familial.

Numai in zona Blajului si Alba Iulia, Aiud, Sancrai, Abrud s-au inregistrat un numar de 549 de copii care au avut nevoie de protectie speciala in centre de plasament sau altfel de institutii. Serviciile de tip rezidential adapostesc 168 de copii, multi dintre ei fiind in centrele din Blaj-Manarade-60 de copii. Aici, micutii au o masa calda, cazare, consiliere, invata, se joaca, sunt ingrijiti asa cum trebuie. In alte zone sunt peste 70 de copii in centre rezidentiale, toti avand parte de cea mai buna ingrijire si indrumare sociala si educativa. Lor li se adauga 304 copii care sunt in centre rezidentiale ale DGASPC Alba alaturi de parteneri privati-organizatii profesionale acreditate. De protectie speciala in regim de urgenta au beneficiat 23 de copii, numarul lor fiind constant in comparatie cu lunile anterioare.

Tot in cadrul unor astfel de evenimente Blaj de sprijinire a copiilor care au nevoie de un camin, doi copii din centre rezidentiale si alti doi din plasament la asistenti maternali au revenit in familiile naturale, iar sase au facut 18 ani si sunt ajutati sa-si gaseasca de munca. Daca e sa ne raportam la varsta, copii cu varste intre 10 si 13 ani sunt cei mai multi in astfel de centre, urmaati de adolescenti cu varste intre 14 si 17 ani pe raza judetului Alba si imprejurimi, toti primind consiliere si sprijinul de care au mare nevoie.