Practici medicale antice la care am renuntat, din fericire

Folosirea excrementelor pe post de medicamente. Egipt. Cand avem vreo infectie la ochi nu prea ne vine sa luam niste excremente de animal si sa ne frecam cu ele la ochi. Nu acelasi lucru credeau si egiptenii antici. Tratamentul lor preferat pentru orice rana sau infectie era sa puna excremente in acel loc pentru a vindeca zona. Se administrau chiar si pe cale orala.

Excrementele proveneau de la animale, de exemplu porci, sau chiar de la copilasi. Ideea era sa apara puroiul, care putea sa vindece acele zone. Acum stim ca puroiul e un semn al infectiei, insa atunci egiptenii chiar erau fascinati in prezenta lui. Si astazi fecalele se folosesc in multe tratamente. Clostridium difficile, care provoaca diaree puternica, se poate combate usor daca se introduce prin rect o masa de materii fecale cu bacterii sanatoase pentru a reface flora colonului si intestinelor. Ba chiar au fost facute si pastile inghetate cu fecale, care permite acelasi tratament fara a fi nevoie sa iti indese cineva niste fecale de la altul fix in dos. Indepartarea partiala a limbii. Europa. Hemiglosectomia este o procedura medicala care implica eliminarea unei parti a limbii. Se practica mai ales in cazul bolnavilor de cancer oral. Desi limba e deformata, tesutul cu celulele canceroase periculoase e eliminat rapid. Refacerea plastica a limbii usureaza din socul pierderii unei parti din acest muschi foarte important.

Din nefericire, pacientii de prin secolele XVIII-XIX nu prea erau interesati de cancer, ci isi doreau doar sa corecteze ganguritul si balbaitul. Daca se indeparta jumatate de limba, gata si cu balbaitul. Procedura nu functiona in cele mai multe cazuri si oamenii mureau dupa ce pierdeau mult sange si faceau infectii care dadeau in septicemie.