Experimente stiintifice reale care iti vor smulge cateva lacrimi de bucurie

Cainii au antrenat un om de stiinta rus sa-i hraneasca cu ajutorul unui clopotel care suna. In anii 1890, Pavlov a zguduit lumea stiintei cand a realizat celebrul experiment cu catelusul care astepta sa i se dea mancare si saliva ori de cate ori auzea un clopote-reflexul conditionat. Institutul unde lucra Pavlov a obtinut Premiul Garnier pentru descoperirea conditionarii clasice. Insa potrivit biografilor personali, se punea problema ciudata cine pe cine a invatat sa astepte, catelul sau stapanul. Inainte de a hrani cainile, Pavlov suna dintr-un clopotel.

Catelul asocia sunetul cu mancatul si incepea sa saliveze chiar si cand mancarea nu era prezenta. Experimentul lui Pavlov nu prea a reusit la inceput, pentru ca micutul patruped tot sarea pe masa si lovea clopotelul in speranta ca va primi mancarica. Si pentru ca Pavlov nu voia sa piarda asocierea facuta in capul cainelui ii dadea mancare de fiecare data. Daca nu i se dadea ce cerea, catelul putea sa nu mai fie interesat de clopotel si experimentul se ducea pe apa sambetei. Catelul ajunsese sa-l forteze pe Pavlov sa-l hraneasca de cate ori voia el numai sunand din clopotel-mai ceva ca la room service sau la receptia de hotel.

Asta se intampla de cateva ori pe zi si Pavlov sarea ca ars cand auzea clopotelul dandu-i micutului terorist canin hrana promisa. Experimentul a fost oprit pentru ca animalul se ingrasase prea tare-te cred si eu la cata mancare primise de teama sa nu cumva sa se piarda reflexul… Totusi, experimentele sale au continuat cu copoi, care nu prea puteau sari pe masa-sac!