Cele mai vechi artefacte din lume

Cea mai veche moneda oficiala. In trecut, moneda nu era altceva decat un fel de insigna detinuta doar de comercianti si de membri influenti ai societatii. Prima moneda adevarata a fost batuta de Regele Alyattes in Lidia, Asia Minor (Turcia de astazi). Pe ea exista un cap de leu stantat pe o parte, iar pe partea cealalta doua patrate stantate de la turnare. Stanta avea si rolul sa dovedeasca puritatea materialului din care era facuta. Moneda era facuta din electrum, un aliaj din aur si argint, mult mai dur decat aurul.

Referirile la acest aliaj au inclus si denumirea de aur alb, folosit mai ales pentru comert. Din Grecia, moneda a fost folosita si in Occident, valoarea sa fiind cam cat un salariu pe luna. Moneda a fost batuta intre 660-600 i.d.Hr., putandu-se cumpara cu 1000-2000 de dolari americani. Exista chiar si mai multe subdiviziuni cu diverse variatiuni ale imaginii leului sau greutatii si stantelor speciale de pe cealalta parte. Cea mai veche cladire din lemn. Cele mai vechi cladiri din lemn care nu s-au prabusit sunt in Japonia, in templul budist Horyu-ji din Ikaruga. Patru dintre cladirile din aceasta zona sunt intacte. Constructia lor a inceput in 587 d.Hr. din ordinul Imparatului Yomei, ca o incercare de a se recupera din boala grea care pusese stapanire pe corpul sau, prin rugaciune. Kyoto nu era inca capitala Japoniei la acea vreme iar budismul era inca la inceput. Constructia s-a finalizat dupa moartea imparatului, in 607 d.Hr. Complexul original a ars din temelii in 670 d.Hr. si a fost reconstruit inainte de 710. Cum arhitectura japoneza bazata pe lemn era vulnerabila in fata incendiilor, a fost un miracol cum aceste cladiri din lemn au supravietuit atata timp.

Complexul actual este format dintr-o pagoda centrala pe cinci niveluri, un coridor din lemn care inconjoara cladirea centrala si o poarta de interior. Folosit mai bine de 14 secole la rand, complexul se afla pe lista cladirilor de patrimoniu aflate sub protectia UNESCO. Astazi templul atrage sute de vizitatori si e considerat o minune arhitectonica.