Vintage - stilul anilor ‘20 in decor contemporan

La suprafata, obsesia hainelor vintage in randul tinerilor poate fi derutanta. Intr-o epoca in care mai totul este nou, in cele mai multe industrii si in care tot multi oameni aleg sa poarte imbracaminte din ultimele colectii, totul pare contraintuitiv. Este greu, totusi, sa nu observi cum stilurile mai “vechi” au reveniri monumentale in ultimii ani. In fond, moda este doar o incercarea de a realiza arta in forme de viata si relatii sociale. Aceasta forma de viata a artei detine puterea de a controla o parte a imaginii cuiva. O persoana poate juca un rol, poate intruchipa o poveste sau reprezinta o era bazata pe ceea ce alege sa poarte.

Desi nu toata lumea apreciaza astfel de haine vintage, este util sa se inteleaga sursa de inspiratie din spatele lor. Inainte de a eticheta o rochie brodata, de exemplu, ia in considerare implicatiile istorice ale tinutei. Vintage, in general, ne duce inapoi cu cateva decenii. Acest termen se refera, adesea, la articole de imbracaminte create sau inspirate de anii ‘20, cu toate ca majoritatea oamenilor il folosesc si pentru a descrie ceva vechi - pana in anii ‘80.

Exista, de asemenea, ceva de spus si despre nostalgie. Purtarea de haine dintr-o alta perioada poate fi un fel de evadare din contemporan. Poate cel mai relevant pentru tema hainelor vintage este ca femeile au castigat noi drepturi si roluri in societate. Abilitatile lor de a vota, de a lucra in afara casei sau de a se bucura de viata mai mult decat o faceau casnicele, a devenit revolutionar pentru femeile din intreaga lume. Femeile indraznete purtau tot ceea ce le facea sa iasa din anonimat - de la jartiere cu ciorapi de matase, pana la fuste si rochii croite mai sus de genunchi.